Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η γιαγιά οργώνει χωράφια στο... facebook (ρεΠορταζ: Μάνος Χαραλαµπάκης )

Η 62χρονη κ. Χρύσα Τσακίρη-Μιχαλάκογλου δεν λέει να ξεκολλήσει τα µάτια της από την οθόνη του υπολογιστή. Ενθουσιασµένη, ακούει τις οδηγίες του 13χρονου Αλέξανδρου - που είναι δίπλα της για να την κατευθύνει - και κάνει αγροτικές εργασίες στην εικονική «Φάρµα»· το δηµοφιλές παιχνίδι στο facebook. 




Οπως φαίνεται, η κ. Χρύσα εξελίσσεται σε... high-tech γιαγιά, διότι µαθαίνει γρήγορα τα µυστικά του ηλεκτρονικού παιχνιδιούαπό τον νεαρό «δάσκαλο». Μόλιςέχει φυτέψει ντοµάτες στοχωράφι και έπειτα από ένα λεπτό ρωτάει τον Αλέξανδρο: «Τώρα µπορώ να τις µαζέψω;». Μέχρινα κοιτάξει ο Αλέξανδρος στην οθόνη, η 62χρονη τον αφήνει έκπληκτοµε την παρατηρητικότητά της αλλά και την εµπειρία της από την αγροτική ζωή. «Μα έχουν κοκκινίσει», λέει. Οπότε ο 13χρονος της δίνει αµέσως την οδηγία: «Εχετε δίκιο. Κάντε “κλικ” γιανα τις µαζέψουµε».

«Ολα αυτά τα έχω κάνει και στην πραγµατικότητα. Τα έχω ζήσει 4 χρόνιαµε τον άντραµου στην Κρήτη. Είχαµεκατσίκες, ελιές», τονίζει στα «ΝΕΑ», δηλώνοντας ενθουσιασµένηκαι για τις εικονικές αγροτικές δουλειές. «Βλέπω τα εγγόνια µου που παίζουν τέτοια παιχνίδια. Οµως εγώ δεν ξέρω», λέει. Και όταν τη ρωτάµε εάν θα ήθελενα ξαναπαίξει το παιχνίδι παρέα µε τα εγγόνια της, απαντάει: «Ναι. Μάλλον όµως θα φροντίσω να κάνω πρώτα “προπόνηση” στον υπολογιστή της κόρης µου και µετά θα παίξω µαζί τους, για να είµαι καλύτερα προετοιµασµένη».

Εντυπωσιασµένοιαπότα χρώµατα καιτα γραφικά,αλλά και γενικότερα από τοπαιχνίδι της ηλεκτρονικής«Φάρµας», ήταν όλοι οι ηλικιωµένοι από τα ΚΑΠΗ Νίκαιας που συµµετείχαν παρέα µε µαθητές από το 4ο Γυµνάσιο Αµαρουσίου στο εργαστήριο hands on, που πραγµατοποιήθηκε χθες στον πολυχώρο «Απόλλων» στον Πειραιά µε τίτλο «∆ιαγενεακή επικοινωνία: Το παιχνίδι συνεχίζεται ψηφιακά». Πρόκειται για την καινούργια δράσηπουδιοργάνωσαν το Ερευνητικό Πανεπιστηµιακό Ινστιτούτο Εφηρµο σµέ νης Επικοινωνίας και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινω νία, στην Εκπαίδευση και στα ΜΜΕ του Παν. Αθηνών (Τµήµα Επικοινωνίας και ΜΜΕ) στο πλαίσιο των «Ηµερών ευχρηστίας και προσβασιµότητας».

Εκοψα τα δέντρα!
Οι γιαγιάδες από ταΚΑΠΗ Νίκαιας, που ήταν χθες µπροστά από τις οθόνες των λάπτοπ, διασκέδαζαν µε το εικονικό πότισµα και την ταχύτατη και ξεκούραστη – µε ένα «κλικ» – συγκοµιδή καρπών από το χωράφι τους. Κάθε κυρία είχε δίπλα της και έναν µαθητή. Και όλες άκουγαν προσεκτικά τις οδηγίες τους. «Εκοψα ταδέντρα. Τώρα τι θα τα κάνω;». «Θα τα µαζέψουµε» –οι µικροί «δάσκαλοι» που παίζουν στα δάχτυλά τους το facebook έλυνανκάθε απορία.

«Αν υπήρχε υπολογιστής στο σπίτι, σίγουραθα µάθαινα περισσότερα πράγµατα», λέειµε έναπαράπονο η κ. Σωτηρία Μελίδου. Οπως εξηγεί, η χρήση του Ιντερνετ και των νέων τεχνολογιών έχει σηµασία για τους ηλικιωµένους. «∆εν µε ενδιαφέρουν µόνο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Καλά είναι κι αυτά. Θα ήθελα, για παράδειγµα, να ενηµερώνοµαι µέσω Ιντερνετ. Να ψάχνω συνταγές, ιατρικά θέµατα, να αναζητώ εισιτήρια. Με αυτόν τον τρόπο θα “εξασκείται” το µυαλό µας στην ηλικία που βρισκόµαστε».

Για την κ. Μαρία Τρουλλινού ήταν η πρώτη φορά πουέπαιζε το παιχνίδι του ηλεκτρονικού αγροκτήµατος στο facebook. Και δεν θα έλεγε «όχι» και σε µια δεύτερη και µια τρίτη... «Μου άρεσε πολύ το παιχνίδι.Εχουν τα εγγόνια µου υπολογιστές, αλλά δεν ταιριάζουν τα ωράριά µας». Πάντως, πλέον το σκέφτεται να αγοράσει ένα λάπτοπ. Οχι τόσο για το παιχνίδι, όπως λέει, αλλά «για να επικοινωνώ µε τους συγγενείς µου στο εξωτερικό». Οσο για τη ΝίναΜπιλίλη, τη µαθήτρια της Β’ Γυµνασίου που έδινε οδηγίες στην κ.Μαρία, µάλλον έχει αρχίσει να πείθεται ότι µπορεί να µάθει και τους δικούς της παππούδες και γιαγιάδες να παίζουν «Φάρµα» – µια και διαπίστωσε ότι η κ. Μαρία «έµαθε πολύ γρήγορα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις,Σχόλια & Εμπειρίες