Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η Ασφάλεια Μέσα στο Σπίτι

Φροντίζοντας για την Ασφάλεια του Παιδιού Μέσα στο Σπίτι


Δεν είναι το παιδί μου ασφαλές εάν το αφήνω μέσα στο πάρκο του την περισσότερη ώρα;


Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να περιορίσετε κάπου το παιδί σας για να μείνει μακριά από κινδύνους, αυτό δεν είναι καλό για την ανάπτυξή του εάν το κάνετε συχνά. Εάν αποθαρρύνετε συνεχώς την περιέργειά του, μπορεί τελικά να χάσει την παρακίνησή του για μάθηση και εξερεύνηση.
Επίσης, θα είστε ένας πιο χαλαρός γονιός εάν το παιδί σας μπορεί να κινηθεί μέσα στο σπίτι διατρέχοντας μικρότερο κίνδυνο να κτυπήσει ή να κάνει κάποια ζημιά.

Πώς μπορώ να κάνω το σπίτι μου ασφαλές για το παιδί μου;


Να μερικές συμβουλές:

  • Τοποθετήστε πόρτες ασφαλείας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το παιδί σας σε ένα δωμάτιο ή ένα χώρο όπου μπορείτε να το επιβλέπετε εύκολα καθώς κάνετε τις δουλειές σας. 
  • Τοποθετήστε μακριά όλα τα αιχμηρά αντικείμενα και τα αντικείμενα που μπορεί καταπιεί. Αυτά μπορεί να είναι νομίσματα, κουμπιά, ψαλίδια, συνδετήρες, χάντρες, γυαλί, ξυραφάκια, παραμάνες, βίδες, και καρφιά. 
  • Αποκλείστε την πρόσβαση σε μικρές συσκευές, ηλεκτρικά εργαλεία, μαχαίρια, μπογιές, σπίρτα, οινόπνευμα, βενζίνη και κηροζίνη. Μην έχετε όπλα μέσα στο σπίτι. Εάν πρέπει να έχετε ένα όπλο, αφαιρέστε τις σφαίρες και κλειδώστε το. 
  • Τοποθετήστε λουκέτα στα ντουλάπια και τα συρτάρια τα οποία μπορεί να φτάσει το παιδί σας εάν περιέχουν αντικείμενα που προορίζονται μόνο για χρήση από ενήλικες. 
  • Βγάλτε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Κρατήστε μακριά τα ηλεκτρικά καλώδια και καλύψτε τις πρίζες. 
  • Όταν μαγειρεύετε, βεβαιωθείτε ότι τα χερούλια από τα τηγάνια δεν εξέχουν από τις εστίες. Κρατήστε μακριά το παιδί σας όταν ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και όταν χειρίζεστε ζεστά φαγητά και ποτά. Εάν είναι δυνατό, αφαιρέστε το ταμπλό της κουζίνας όταν δεν το χρησιμοποιείται για να μη θέσει το παιδί σας σε λειτουργία την ηλεκτρική κουζίνα. 
  • Κρατήστε όλα τα απορρυπαντικά καθαρισμού μακριά από το παιδί μέσα σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι. Επίσης, κρατήστε μακριά από το παιδί όλα τα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα καλλυντικά και τα φάρμακα. 
  • Ασφαλίστε όλα τα σχοινιά από τις κουρτίνες γύρω από τα ερμάρια του τοίχου, που δεν τα φτάνει το παιδί. Επίσης, απομακρύνεται οποιαδήποτε κινητά μέρη, παιχνίδια που κρέμονται και παιδικά γυμναστήρια από την κούνια του παιδιού εάν δεν το έχετε κάνει ήδη. 
  • Τοποθετήστε εμπόδια μπροστά από τα ανοικτά παράθυρα ώστε να μην μπορεί να βγει έξω το παιδί σας. Μη βάζετε καρέκλες και τραπέζια κοντά στα παράθυρα για να μην μπορεί να σκαρφαλώσει επάνω τους. 
  • Μην αφήνετε ποτέ ένα παιδί να έχει πρόσβαση σε ένα κουβά ή άλλο δοχείο που περιέχει έστω και μια μικρή ποσότητα νερού. Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν πολύ γρήγορα ακόμα και σε μικρή ποσότητα νερού. 
  • Μην αφήνετε πλαστικές σακούλες μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά μπορούν να τις βάλουν στο κεφάλι τους και να πάθουν ασφυξία. 
  • Ελέγξτε πόσο σταθερά είναι τα ψηλά κομμάτια των επίπλων. Εάν σας φαίνονται ασταθή, στερεώστε τα στον τοίχο ή τοποθετήστε τα πίσω από άλλα έπιπλα. 
  • Τοποθετήστε φράκτες ή άλλα κιγκλιδώματα στο εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας. Εάν έχετε παιχνίδια εξωτερικού χώρου, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει άμμο, ροκανίδια ή κάποια άλλο μαλακό υλικό από κάτω έτσι ώστε το παιδί σας να πέσει στα μαλακά. 
  • Να έχετε πάντα πρόχειρο ένα πλήρως εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών. 
Να έχετε κοντά στο τηλέφωνο, τους αριθμούς τηλεφώνου της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του κέντρου δηλητηριάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις,Σχόλια & Εμπειρίες