Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Πλέξιμο για χαλάρωση πόντο-πόντο της Αφροδίτης Φούντα



   Ήμουν περίπου 10 χρονών όταν η μητέρα μου αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να μάθω να πλέκω. Αφού μου εξήγησε τα βασικά, μου έδωσε δύο βελόνες και ένα χοντρό μάλλινο νήμα και κάπως έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω το πρώτο μου κασκόλ. Ίσως επειδή έχανα συνέχεια τους πόντους και το κασκόλ έμοιαζε με δίχτυ, παράτησα πολύ γρήγορα το νέο μου χόμπι. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα πως το πλέξιμο δεν είναι για μικρά παιδιά - τουλάχιστον όχι για όλα. Εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο, «πιάνω» τον εαυτό μου να λιγουρεύεται χειροποίητα πλεκτά με μια μικρή δόση ζήλιας για όσες μπορούν να τα φτιάχνουν μόνες τους. Κάνοντας μια πρόχειρη έρευνα στο Διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι δεν είμαι η μόνη που νιώθω την ξαφνική επιθυμία να περνάω τα βράδια μου με δυο βελόνες στα χέρια. Διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, από την Τζούλια Ρόμπερτς, την Κάμερον Ντίαζ και τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ έως τον... Ράσελ Κρόου, το έχουν ρίξει στο πλέξιμο. Ύστερα από τρεις περίπου δεκαετίες έντονης αμφισβήτησης προς όλα αυτά τα είδη χειροτεχνίας, που υποτίθεται πως αποτελούσαν τροχοπέδη για τη γυναικεία χειραφέτηση, το πλέξιμο απενοχοποιείται και επιστρέφει στη μόδα. Χιλιάδες είναι οι δικτυακοί τόποι που αναφέρονται στις βελόνες και τα νήματα, άφθονα τα σχετικά περιοδικά και τα βιβλία κυρίως τα ξενόγλωσσα και πάρα πολλές οι γυναίκες που συσπειρώνονται μέσω του Διαδικτύου για να ανταλλάξουν συμβουλές και εμπειρίες γύρω από τα πλεκτά τους. Πρόκειται απλώς για μια μόδα που θα ξεθυμάνει ή μήπως τελικά το πλέξιμο συμβολίζει για πολλούς κάτι περισσότερο;

Μάθε τέχνη....
Το να μπορείς να πλέκεις ρούχα ή μικροαντικείμενα σημαίνει ότι αυτόματα απαλλάσσεσαι από την «τυραννία» της μόδας. Αντί να λιώνεις τις σόλες σου ψάχνοντας μάταια για το ιδανικό πουλόβερ, το δημιουργείς εσύ η ίδια. Με την ίδια λογική, μπορείς να φτιάξεις κασκόλ, τσάντες, σκουφάκια, πορτοφολάκια και ό,τι άλλο σου αρέσει. Επιπλέον, με το πλέξιμο κάνεις και οικονομία! Ακόμα και ένα πουλόβερ μηχανής, για παράδειγμα, κοστίζει ακριβότερα από ένα «σπιτικό», ιδιαίτερα αν είναι φτιαγμένο από πολύ καλής ποιότητας μαλλί ή νήμα. Εξάλλου, το δικό σας χειροποίητο πλεκτό δεν πρόκειται να φθαρεί τόσο γρήγορα όσο ένα έτοιμο, όσο σκληρή χρήση και να του κάνετε. Αν δεν έχετε πειστεί ακόμη, σκεφτείτε τα ξεχωριστά και πρωτότυπα δώρα που θα μπορείτε να κάνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δημιουργώ, άρα υπάρχω Πολλές γυναίκες που ασκούν επαγγέλματα που δεν αφήνουν χώρο για καλλιτεχνική έκφραση ή νιώθουν εγκλωβισμένες σε μια ανιαρή καθημερινότητα βρίσκουν διέξοδο στο πλέξιμο, γιατί προάγει τη δημιουργικότητά τους. Απαιτείται κάποιος χρόνος για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο, αλλά μόλις νιώσεις ότι «ορίζεις» τις βελόνες, όλα είναι δυνατό να συμβούν! Φαίνεται, μάλιστα, ότι το να περνάς τον όποιο ελεύθερο χρόνο σου με 2 βελόνες και ένα κουβάρι νήμα μπορεί να έχει ακόμη και θεραπευτικές προεκτάσεις.

Πλέξιμο, το θεραπευτικό
Μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι ο τίτλος είναι υπερβολικός. Στο εξωτερικό, και κυρίως στην Αγγλία, το πλέξιμο συγκαταλέγεται στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην εικαστική θεραπεία (art therapy). Αλλά και στην καθημερινή ζωή διαθέτει την ίδια «θεραπευτική» δύναμη. Λειτουργεί συνενωτικά για τις γυναίκες που ασχολούνται με αυτό, ως ένα ισχυρό μέσο κοινωνικοποίησης. Από τις γιαγιάδες που μαζεύονται στις αυλές των σπιτιών και πλέκουν παρέα κουβεντιάζοντας έως τις σύγχρονες νέες γυναίκες που συναντιούνται στα ειδικά σεμινάρια και γίνονται φίλες πλέκοντας, όλες ασυναίσθητα κάνουν εκείνη τη στιγμή τη δική τους «ψυχοθεραπεία» και απολαμβάνουν το μικρό τους διάλειμμα από την καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των βελόνων και των χεριών γίνονται το νέο «μάντρα» των γυναικών, που ανοίγει τις πόρτες στην αυτοσυγκέντρωση και τη χαλάρωση. Αυτή η αγχολυτική του ιδιότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που έχει επανέλθει στο προσκήνιο και έχει γίνει τόσο δημοφιλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις,Σχόλια & Εμπειρίες