Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑ...ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ

  Η κάθε φορά είναι διαφορετική παρόλο που μπορεί να την περνάς στο ίδιο μέρος ξανά και ξανά.Ειδικά αν είσαι απο κάποιο χωριό-νησι και έχεις την άνεση και την βολή του έτοιμου απο γιαγιάδες και παππούδες σπιτιού, τα στρωμένα χαλία, τα στρωμένα κρεβατια και τις ανοιχτές αγκαλιες κάθε φορά....όμως είναι διαφορετικά κάθε χρόνο.
  Πόσο ανυπόμονα περιμένεις να έρθει αυτή η μαγική μέρα που θα μπεις στο αμάξι,τρένο,λεωφορείο,καράβι,αεροπλάνο και θα φύγεις; Πόσο έχεις όμως κουραστεί μέχρι να γίνει αυτο;Πόσο άυπνος-η είσαι για να μαζεύεις βαλίτσες και τζάρτζαλα μάρτζαλα για 5 μέρες;Πόσο άγχος για τον καιρό για το αν θα ξυπνήσεις να προλάβεις το καράβι , το πως θα φορτώσεις το αυτοκίνητο , το πόσα μπορεί να κουβαλήσει αυτή η μηχανή τελικα ;
   Τα ίδια κάθε χρόνο..μα κάπου στο βάθος σου αρέσει...έτσι δεν είναι ; Γιατί αν δεν είχες και αυτά πως θα καταλάβαινες το ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ ; Γιατί αν δεν έφευγες παρόλο την κούραση που τραβάς θα ήσουν θλιμμένος-η...
   Έτσι είναι τελίκα η φύση μας...να γκρινιάζουμε αλλά να μας αρέσει..κρυφός μαζοχισμός ; Τυχαίο; δεν νομίζω...
   Απλά είμαστε Έλληνες και σαν Έλληνες πρέπει και λίγο να το δραματικοποιήσουμε το θέμα αλλιώς δεν το ευχαριστιόμαστε.
  Έτσι λοιπόν τραβάς την οικογένεια, την φίλη, την γκόμενα, τον εραστή , τους φίλους των παιδιών σου (που το πρωι θα πρέπει να κόβετε νούμερο για την τουαλέτα)...και τρέχεις για το χωριό.Απο πίσω κρέμονται ποδήλατα , κανό για τους τολμηρούς , λαμπάδες (σπασμένες στο τέλος) , 5 βαλίτσες ρούχα αν και θα φοράς μια φόρμα απο το πρωι ως το βράδυ και με ιδρώτα και μερικά σπασμένα αυγά φτάνεις στο χωριό σου.......

 ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΌΛΟΥΣ....
  ναι, εγώ είμαι στο χωριό!!!!  :-)

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΓΙΑΓΙΑ Ή BABY SITTER ?

   Παρόλο που μπέιμπι σίτερ, παιδικοί σταθμοί, τμήματα φύλαξης και άδειες μητρότητας περιόρισαν, τα τελευταία χρόνια, τον πολύτιμο ρόλο της γιαγιάς, η συμμετοχή της στην ανατροφή των εγγονιών αποδεικνύεται η καλύτερη επιλογή 
   Η ανάγκη μας, για υποστήριξη από ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για μας δεν αλλάζει ποτέ. Έτσι, όταν κι εμείς με τη σειρά μας κάνουμε οικογένεια, αρχίζουμε να νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη από την υποστήριξη των γονιών μας περισσότερο από ποτέ! Με βάση, εξάλλου, τα νέα δεδομένα, οι λόγοι για τους οποίους η επιστροφή της γιαγιάς είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικοί!  
1. Ανάγκη για οικονομίαΌσο πιο πολλά προσόντα, δε διαθέτει η μπέιμπι σίτερ τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι οικονομικές της απαιτήσεις, καθώς σίγουρα φιλοδοξούμε να προσλάβουμε την καλύτερη. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, το μηνιαίο κόστος των οποίων αποσπά μεγάλο μέρος του μισθού τουλάχιστον του ενός από τους δύο γονείς. Η λύση της γιαγιάς, αντίθετα, προσφέρει μια σημαντική ώθηση στον προϋπολογισμό της οικογένειας. 
2. Ενάντια στο ρεύμα της μαζικοποίησηςΌσο κι αν ο παιδικός σταθμός αποτελεί την εύκολη λύση για τους γονείς, δεν παύει να εντάσσει πρόωρα το παιδί στην ψυχολογία της μάζας, απαιτώντας απ' αυτό να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την οικογένεια, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτοιμο. Η άποψη των ψυχολόγων πάνω σ' αυτό είναι ιδιαίτερα κατηγορηματική: το παιδί έχει ανάγκη να μείνει με τη μητέρα του τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του! Μάλιστα η λύση του παιδικού σταθμού δεν είναι πάντα η καλύτερη, ιδίως όταν το παιδάκι είναι κάτω των δύο. Στην ουσία, το παιδί δεν είναι έτοιμο να κοινωνικοποιηθεί αποτελεσματικά, παρά μόνο στην ηλικία των τεσσάρων, γι' αυτό και τότε ξεκινάει το νηπιαγωγείο. Αν το αίτημα αυτό ακούγεται εξωπραγματικό, ακριβώς γιατί η σημερινή πραγματικότητα επιβάλλει στις περισσότερες μητέρες να εργάζονται, τότε το αμέσως επόμενο πρόσωπο που μπορεί να μεγαλώσει το παιδί μέσα στο σπίτι, παρέχοντας σπιτικό φαγητό και εξασφαλίζοντας ασφαλές περιβάλλον θαλπωρής, είναι η γιαγιά. 
3. Συναισθηματική υποστήριξη ποιότητας!Ακριβώς επειδή η γιαγιά αποτελεί για το παιδί αποδέκτη τεράστιας αγάπης και ένα κομμάτι από τη μητέρα του, είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να την αντικαταστήσει αποτελεσματικά κι ανώδυνα. Είναι εξάλλου το μόνο πρόσωπο που προσφέρει στο παιδί συναισθηματική υποστήριξη παρόμοια με αυτήν της μητέρας. Πέρα απ' αυτό, ο ενεργός ρόλος της γιαγιάς στην ανατροφή των παιδιών ενισχύει γενικότερα τους δεσμούς του παιδιού με την οικογένεια και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις ηθικές αξίες με τις οποίες θα εφοδιαστεί, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των έξι, οπότε ολοκληρώνεται η διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Πώς θα μειώσουμε το χάσμα των γενεών

 Με βάση τις μαρτυρίες, ο πιο συχνός λόγος εξαιτίας του οποίου οι μαμάδες καταλήγουν σε διαμάχη με τις γιαγιάδες είναι οι διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στην ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Η αλήθεια είναι ότι η σύγχρονη μητέρα είναι περισσότερο ενημερωμένη από ποτέ, καθώς έχει κοντά της παιδίατρους, εκπαιδευτικούς, ειδικά εγχειρίδια και έντυπα που της επιτρέπουν να διαμορφώσει μια σωστή άποψη για το πώς πρέπει να μεγαλώσει τα παιδιά της, κάτι που μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τις απόψεις της μητέρας ή της πεθεράς της. Αυτό, όμως, συμβαίνει συνήθως επειδή οι νέες μητέρες δεν έχουν προσπαθήσει αρκετά να φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο συνεννόησης με ένα πρόσωπο που είναι αναμφισβήτητο ότι αγαπάει το παιδί τους όσο και οι ίδιες. Άλλωστε οι σύγχρονες γιαγιάδες διαφέρουν πολύ από την παραδοσιακή γιαγιά με την οποία μεγαλώσαμε οι περισσότερες. Κάτι που σημαίνει ότι οι σημερινές γιαγιάδες είναι περισσότερο ανοιχτόμυαλες απ' όσο νομίζουμε και πρόθυμες να ακολουθήσουν τις υποδείξεις μας! Γι' αυτό ας θυμόμαστε:
1. Η επικοινωνία και η προσπάθεια να μοιραζόμαστε συναισθήματα είναι το κλειδί για σωστή συνεννόηση. Δεν πρέπει ν' αποφεύγουμε τη συζήτηση όταν διαφωνούμε, γιατί έτσι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε συμφωνία.
2. Δεν επιβάλλουμε αυθαίρετα τη γνώμη μας: εξηγούμε πως καταλήξαμε σ' αυτήν έπειτα από την καθοδήγηση των ειδικών, όπως παιδίατρων, ψυχολόγων και εκπαιδευτικών.
3. Αναζητάμε σημεία επαφής, δείχνοντας εκτίμηση στις γνώσεις της και τις... παραδόσεις - συνταγές, παραμύθια, ήθη και έθιμα.
4. Δείχνουμε ευγνωμοσύνη για όσα μας προσφέρει η γιαγιά, με λόγια ή και πράξεις.
5. Προσέχουμε πώς χρησιμοποιούμε τη... γλώσσα μας: η γιαγιά δεν είναι το πρόσωπο που θα του δώσουμε διαταγές ή θα το προσβάλουμε. Επιβάλλεται οι υποδείξεις μας να είναι διαφωτιστικές και να διατυπώνονται με ήπιο τόνο.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ

Η πρώτη επαφή που έχουν συνήθως τα παιδιά με το θάνατο είναι η απώλεια της γιαγιάς ή του παππού. Οι γονείς ,παλεύοντας και με το δικό του πένθος, πρέπει να βρουν και το σωστό τρόπο να το πουν στα παιδιά τους. "Πώς να του το πούμε; Πως θα το πάρει; Πώς να του εξηγήσουμε τι είναι ο θάνατος; Είναι καλό να έρθει στην κηδεία;" Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που απασχολούν έντονα τους γονείς. Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το πως το παιδί θα βιώσει το παιδί το πένθος είναι πολύπλευροι. Η ηλικία, η σχέση με τον παππού ή τη γιαγιά, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του και η αντίδραση των γονέων είναι κάποιοι από τους παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο τρόπος που θα του εξηγήσετε ότι η απώλεια είναι μόνιμη και ότι δεν θα ξανασυναντήσει ποτέ ένα πρόσωπο που μέχρι πρότινος ήταν υπαρκτό στη ζωή του.
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία:
  • Εξηγείστε στο παιδί ότι ο θάνατος είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής.
  • Για πολλά παιδιά η ιδέα του παράδεισου και του ουρανού είναι πολύ καθησυχαστική. Φράσεις όπως «θα είναι στον Παράδεισο και θα μας στέλνει την αγάπη του από εκεί» είναι πολύ βοηθητικές. Φράσεις που θα πρέπει να αποφύγετε είναι «κοιμάται» ή «ξεκουράζεται» για να μη συσχετίσει τον ύπνο με το θάνατο και αναπτύξει φοβίες.
  • Αφήστε το να συμμετάσχει σε όποια τελετή επιθυμεί, όπως κηδεία και μνημόσυνο, αφού πρώτα του εξηγήσετε τη διαδικασία. Αυτές οι τελετές όχι μόνο τιμούν αυτούς που έφυγαν, αλλά βοηθούν και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να αποδεχτούν την απώλεια. Αν κατά τη διάρκεια της τελετής το δείτε να δυσκολεύετε πολύ και να θέλει να φύγει, σεβαστείτε τις επιθυμίες του. Αν εσείς δεν είστε σε θέση να το συνοδέψετε κανονίστε να είναι με κάποιον που μπορεί να το φροντίσει.
  • Λύστε του τις απορίες με απλό και κατανοητό τρόπο όσες φορές και αν σας ρωτήσει και αν δε γνωρίζετε κάτι, είναι καλύτερο να μην απαντήσετε.
  • Βοηθήστε το να καταλάβει ότι αυτός που έφυγε δεν θα ξαναγυρίσει, μπορεί να νομίζει ότι θα έρθει το βράδυ και να παρουσιάσει διαταραχές στον ύπνο.
  • Να μην συσχετίσετε το θάνατο με την ασθένεια γιατί μπορεί το παιδί να γίνει υποχόνδριο και να φοβάται πως κάθε φορά που αρρωσταίνει μπορεί να πεθάνει.
  • Μπορεί για κάποιο διάστημα να φοβάται μη χάσει κι εσάς ή κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο, βοηθήστε το να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο. Φράσεις όπως «δε γλιτώνεις έτσι εύκολα από μένα» και «πιστεύω ότι θα είμαι εδώ για πολύ καιρό ακόμα» είναι πολύ βοηθητικές.
  • Αν επιθυμεί αφήστε το να έχει κάτι που του θυμίζει τον παππού ή τη γιαγιά όπως μια φωτογραφία ή ένα παιχνίδι. Θα το βοηθήσει να ξεπεράσει το πένθος και να δεχτεί την απώλεια.
  • Να θυμάστε ότι μπορεί να του πάρει χρόνο να πενθήσει, μην εκπλαγείτε αν το δείτε να κλαίει ακόμα και αν έχει μεσολαβήσει κάποιο μεγάλο διάστημα.
Δε θα είναι πολύ εύκολο να εξηγήσετε στο παιδί για τη ζωή και το θάνατο, με υπομονή και απλότητα όμως θα το βοηθήστε να όχι μόνο να το ξεπεράσει αλλά και να βγει πιο ώριμο και πιο συνειδητοποιημένο. Επιπλέον, όλη αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει και εσάς τους ίδιους να ξεπεράσετε την απώλεια πιο ομαλά και πιο αποτελεσματικά.
Αμαλία Λουίζου, MA
Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Σύμβουλος
Κέντρο Παιδιού Εφήβου Οικογένειας
@: info@kepeo.com

Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΣ Η ΚΑΛΗ

  Η γιαγιά μας η καλή, έχει κότες στην αυλή
κότες και κοτόπουλα, χήνες και χηνόπουλα
  Άσπρη πάπια με παπιά, γάιδαρο με τόσ’ αυτιά
γαλοπούλες κι ένα γάλο φουσκωμένο και μεγάλο
  Και τον πρώτο πετεινό, μέσα σ’ όλο το χωριό
που λαλεί κάθε πρωί στης γιαγιάς μας την αυλή
  Η γιαγιά μας η καλή, έχει ραπτομηχανή
και γαζώνει και μπαλώνει του παππού το παντελόνι
.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

        we love kitty
              louso
               ψαθάκι
                ψαθάκι
                ψαθάκι glam
          ψαθάκι fabulous
      ψαθάκι λέλουδο
 ψαθάκι "η μικρή κυρία"

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς #7

Εφίδρωση ποδιών:
Πολύ πλούσιο σε τανίνες, το τσάι παίζει έναν «αποξηραντικό» ρόλο και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό, αν έχετε πρόβλημα έντονης εφίδρωσης των ποδιών. Αρκεί να βράσετε 4 λίτρα νερό με 2-3 φακελάκια τσάι, να το αφήσετε να κρυώσει και να κάνετε μέσα σε αυτό ένα ποδόλουτρο για 20 περίπου λεπτά. Αν το πρόβλημά σας είναι πολύ έντονο, μπορείτε να ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα.
Το ίδρωμα των ποδιών επιδεινώνεται, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Ένας εύκολος και φυσικός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού. Bράστε 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε 1/2 λίτρο νερό για 10 λεπτά και μόλις το αφέψημα κρυώσει αρκετά, κάντε με αυτό ένα ποδόλουτρο για μισή ώρα. Aν επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή καθημερινά για ένα διάστημα, η κακοσμία θα εξαφανιστεί.

Εγκαύματα:
Aν πάθατε ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού και θέλετε να ανακουφιστείτε άμεσα από το τσούξιμο και τον πόνο, χτυπήστε το ασπράδι ενός αυγού σε σφιχτή μαρέγκα και απλώστε το πάνω στο σημείο του εγκαύματος. O πόνος και η ενόχληση θα υποχωρήσουν αμέσως.
Aν ακουμπήσατε κατά λάθος μια καυτή επιφάνεια και πάθατε έγκαυμα πρώτου βαθμού, ένα από τα πολλά φυσικά υλικά που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να εμποδίσουν τη δημιουργία φουσκάλας είναι η πατάτα. Kόψτε μια ωμή πατάτα στη μέση και περάστε απαλά, μερικές φορές, τα κομμάτια πάνω στο δέρμα. Aν το σημείο προσφέρεται, μπορείτε ακόμα να δέσετε μία ροδέλα ωμής πατάτας πάνω στο έγκαυμα, με μια γάζα.
Επίσης για τα εγκαύματα- αλλά και για το σύγκαμα των μωρών ετοιμάστε την παρακάτω αλοιφή. Ρίξτε 1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι καλής ποιότητας σ' ένα τηγανάκι & όταν ζεσταθεί, προσθέστε ένα κομμάτι -σαν καρύδι- καθαρό κερί μέλισσας. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει το κερί και αδειάστε το ομοιογενές αυτό μίγμα σ' ένα καθαρό γυάλινο βαζάκι. Στην κεραλοιφή μπορείτε να προσθέσετε κοπανισμένο λιβάνι ή μαστίχα για άρωμα.

Εμετός:
Αν μετά από μια στομαχική δηλητηρίαση υποφέρετε από ναυτία και επαναλαμβανόμενους εμετούς, ένα αφέψημα από μαραθόσπορο θα σας ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Για να το φτιάξετε, θα πρέπει να χύσετε σε καυτό νερό πάνω από 10 γρ. μαραθόσπορο και να αφήσετε το έγχυμα για 15 λεπτά. Θα πρέπει να πίνετε ένα φλιτζάνι κάθε 4 ώρες.

Ερεθισμένα μάτια:
Aν νιώθετε τα μάτια σας ερεθισμένα και ξηρά από την έκθεση στον ήλιο, μπορείτε να τα δροσίσετε κάνοντας πλύσεις με αφέψημα μαρουλιού. Bράστε ένα βιολογικό κατά προτίμηση μαρούλι σε 1/2 λίτρο νερό και μόλις γίνει χλιαρό, κάντε με αυτό πλύσεις στα μάτια. H ανακούφιση θα είναι άμεση! Αν νιώθετε τα μάτια σας ερεθισμένα και ξηρά από την έκθεση στον ήλιο, τη σκόνη και τον αέρα, φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι και αφήστε το να κρυώσει. Κάντε κομπρέσες με το τσάι για 5-10 λεπτά και θα νιώσετε αμέσως καλύτερα. Οι τανίνες που περιέχουν όλα τα είδη τσαγιού (πράσινο, μαύρο) θα προκαλέσουν αποσυμφόρηση, ενώ παράλληλα θα ενυδατώσουν, θα συσφίγξουν και θα τονώσουν τα κουρασμένα σας βλέφαρα.


Χρησιμοποιήστε τα αρωματικά φυτά, τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά με προσοχή.

Εκμεταλλευτείτε τα φυσικά συστατικά τους με μέτρο. Θυμηθείτε ότι κάποια από αυτά δεν πρέπει να δίνονται σε παιδιά ή σε εγκυμονούσες, ούτε πρέπει να τα χρησιμοποιείτε αν υποφέρετε από μακροχρόνιες ασθένειες ή αν λαμβάνετε φάρμακα για συγκεκριμένες παθήσεις.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας Ιατρό.


Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Τα ραφτικά της γιαγιάς

Πήρανε τις κουβαρίστρες και τις κάναν πολεμίστρες,
η γιαγιά κλωστή δε θα’βρει, ούτε άσπρη ούτε μαύρη.
Πήραν όλα τα βελόνια και τα κάνανε κανόνια,
Η γιαγιά μπροστά στην πόρτα ρίζωσε σαν τ’άγρια χόρτα!

Ντούμπι λάλουμ λίλι λίλι ΜΠΑΜ!
Ντούμπι λάλουμ λίλι λίλι ΜΠΑΜ- ΜΠΑΜ- ΜΠΑΜ!
Λίλι ΜΠΑΜ –ΜΠΑΜ λίλι λίλι ΜΠΑΜ!
ΜΠΑΜ λίλι ΜΠΑΜ- ΜΠΑΜ λίλι λίλι ΜΠΑΜ!

Πήρανε και τα κουμπάκια και τα κάναν στρατιωτάκια
η γιαγιά λοιπόν που λέτε στην αυλή σταυροκοπιέται.
Πήρανε τη δαχτυλήθρα και την κάναν κολυμπήθρα,
να βαφτίσουν το παιχνίδι που η γιαγιά το ξέρει ήδη!

Ντούμπι λάλουμ λίλι λίλι ΜΠΑΜ!
Ντούμπι λάλουμ λίλι λίλι ΜΠΑΜ- ΜΠΑΜ- ΜΠΑΜ!
Λίλι ΜΠΑΜ –ΜΠΑΜ λίλι λίλι ΜΠΑΜ!
ΜΠΑΜ λίλι ΜΠΑΜ- ΜΠΑΜ λίλι λίλι ΜΠΑΜ!

Η γιαγιά τα ραφτικά της τα επέταξε μακριά της
έγινε παντού ΕΙΡΗΝΗ και στα εγγόνια κρίνους δίνει

Ντούμπι λάλουμ λίλι λίλι ΜΠΑΜ!
Ντούμπι λάλουμ λίλι λίλι ΜΠΑΜ- ΜΠΑΜ- ΜΠΑΜ!
Λίλι ΜΠΑΜ –ΜΠΑΜ λίλι λίλι ΜΠΑΜ!
ΜΠΑΜ λίλι ΜΠΑΜ- ΜΠΑΜ λίλι λίλι ΜΠΑΜ!

Πατήστε  εδώ να ακούσετε το τραγουδάκι
http://www.youtube.com/watch?v=3JR3rWlEYhc 

Για τις γιαγιάδες #9

"...ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝ ΤΗΣ ΠΕΙΣ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.."julia thomson ετών 11

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς #6

Δυσφορία:
Αν έχετε κάπου φυτέψει δεντρολίβανο, αξίζει να ξέρετε ότι, για όσο διαρκεί η ανθοφορία του, έχετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας ένα πολύτιμο φάρμακο για τις μέρες που υποφέρετε από βάρος, δυσφορία, διάρροια και εμετούς που αποδίδονται σε κόπωση του συκωτιού και της χολής, αλλά και για τις μέρες που το παρακάνατε με το φαγητό και το αλκοόλ. Kόβετε 50 γρ. ανθισμένου φυτού, το ρίχνετε σε 1 λίτρο βραστό νερό και το αφήνετε να μείνει για 10 λεπτά. Θα πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα έπειτα από κάθε γεύμα για όσες μέρες νιώθετε ενόχληση. Για τον υπόλοιπο χρόνο, μπορείτε να αποξηράνετε μια ποσότητα ανθισμένου δεντρολίβανου και να χρησιμοποιείτε κάθε φορά 30 γρ. για 1 λίτρο νερό.

Διάρροια:
Όποια και αν είναι η αιτία της διάρροιας (μικροβιακή ή ιογενής) που σας ταλαιπωρεί, υπάρχει ένας τρόπος να τη σταματήσετε αμέσως. Φάτε ένα κουταλάκι ωμό ελληνικό καφέ πάνω στον οποίο έχετε στάξει 2-3 σταγόνες φρέσκο λεμόνι. Tα αλκαλοειδή συστατικά του καφέ, σε συνδυασμό με τις αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του λεμονιού, θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

Δυσμηνόρροια:
Από ένα κατάστημα βοτάνων προμηθευτείτε 500 γρ. αποξηραμένες ρίζες τσουκνίδας (Urtica urens). Όποτε υποφέρετε από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας, βάλτε τις να βράσουν σε 3 λίτρα νερό μέχρι να μείνει μισό μόνο λίτρο αφεψήματος. Πιείτε από αυτό το τσάι 1 φλιτζάνι 3-4 φορές την ημέρα. Η τσουκνίδα, που περιέχει πολλά μέταλλα και οξέα, επιδρά καθαρτικά στο αίμα, ενώ ο χυμός της έχει, σε περίπτωση αιμορραγίας, έντονη αιμοστατική δράση.

Χρησιμοποιήστε τα αρωματικά φυτά, τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά με προσοχή.

Εκμεταλλευτείτε τα φυσικά συστατικά τους με μέτρο. Θυμηθείτε ότι κάποια από αυτά δεν πρέπει να δίνονται σε παιδιά ή σε εγκυμονούσες, ούτε πρέπει να τα χρησιμοποιείτε αν υποφέρετε από μακροχρόνιες ασθένειες ή αν λαμβάνετε φάρμακα για συγκεκριμένες παθήσεις.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας Ιατρό.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς #5

Γαστρίτιδα:
Ένα από τα πιο δραστικά αφεψήματα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας είναι η γλυκόριζα. Το βότανο αυτό παράγει μια βλέννα στο στομάχι η οποία επικάθεται στα τοιχώματά του, περιορίζοντας τις εκκρίσεις των οξέων. Για να το παρασκευάσετε, θα αναμείξετε σε 1/2 λίτρο βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας γλυκόριζα σε μορφή σκόνης, θα την αφήσετε για 10 λεπτά και ύστερα θα τη σουρώσετε. Πίνετε αυτό το τσάι κρύο, 2-3 φορές τη μέρα πριν από τα γεύματα. Προσοχή, όμως! Η λήψη γλυκόριζας είναι απαγορευτική για τους υπερτασικούς

Γρίπη:
Oι φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ (πιπερόριζα) -που εδώ και αιώνες αντιμετωπιζόταν ως πανάκεια στην Aνατολή- σήμερα πια αναγνωρίζονται και από τη Δύση. Aν γυρίσατε στο σπίτι σας και νιώθετε τα προεόρτια της γρίπης να σας τριγυρίζουν, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχετε κομμάρες και μυϊκούς πόνους, κάντε, πριν πέσετε για ύπνο, ένα 15λεπτο καυτό ποδόλουτρο με 1-2 ρίζες φρέσκου τζίντζερ ή 2-3 κουταλάκια τζίντζερ σε σκόνη.
Στην περίπτωση που η γρίπη σας έχει καθηλώσει, θυμηθείτε να πίνετε φυσικούς χυμούς πορτοκαλιού και να τρώτε την παλιά, καλή, ζεστή κοτόσουπα της γιαγιάς: κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ξάφρισμα, ξαναβράσιμο με πατάτες, κρεμμύδι, σέλινο, καρότο, μαϊντανό και ραπανάκια. Μπορείτε επίσης να πολτοποιήσετε το μίγμα.

Χρησιμοποιήστε τα αρωματικά φυτά, τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά με προσοχή.

Εκμεταλλευτείτε τα φυσικά συστατικά τους με μέτρο. Θυμηθείτε ότι κάποια από αυτά δεν πρέπει να δίνονται σε παιδιά ή σε εγκυμονούσες, ούτε πρέπει να τα χρησιμοποιείτε αν υποφέρετε από μακροχρόνιες ασθένειες ή αν λαμβάνετε φάρμακα για συγκεκριμένες παθήσεις.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας Ιατρό.

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ #2

 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΡΥ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ:  1 ΠΙΑΤΑΚΙ ΜΕ ΦΙΛΕΤΟ ΑΠΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
                2 ΔΟΝΤΙΑ ΣΚΟΡΔΟ
                1 ΞΕΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ
                ΜΙΣΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΛΑΔΙ
                1/2 κ.γ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ
                1/2 κ.γ ΚΑΡΥ
                1/2 κ.γ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΣΚΟΝΗ 'Η  1 κ.γ ΚΑΝΟΝΙΚΗ
                ΛΙΓΟ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΣΕ ΣΚΟΝΗ
                ΛΙΓΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
                1 ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΜΕΝΟ
                1 ΠΟΤΗΡΑΚΙ ΚΡΑΣΙ
                ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  ΤΣΙΓΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ (ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΟΥΛΤΙ)   ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ
ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΑΚΙ ΚΑΙ  ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2-3 ΛΕΠΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΜΠΟΥΚΙΕΣ.
  ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΡΟΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΡΑΣΙ.
 ΜΟΛΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΥΓΡΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ (ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ, ΤΖΙΝΤΖΕΡ , ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ , ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ).ΕΠΙΣΗΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΝΕΡΟ , ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ  ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΙΓΟΒΡΑΣΕΙ ΓΙΑ 3/4 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΖΟΥΜΑΚΙ.
  ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΙΘΑΝΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΓΙΑΣΕΜΙΟΥ..  
                                         ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ #1

   Φίλοι μου καλοί...καλοί μου φίλοι θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις πιο επιτυχημένες , υγιεινές και νόστιμες συνταγές μου!! δοκιμάστε λοιπόν και απολαύστε..

                           ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ
ΥΛΙΚΑ: 2 δόντια σκόρδο τριμμένα
              1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
              5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
              1 πράσο ψιλοκομμένο
              2 καρότα ψιλοκομμένα
              1 μαρούλι πλυμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
               λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
              1 φλυτζάνι  με μανιτάρια πλευρώτους κομμένα  ( ή μανιτάρια της αρεσκείας σας)
              μισό φλιτζάνι λάδι , αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι
               2 φλιτζάνια νερό
               1 αυγό και 1 λεμόνι για το αυγολέμονο
               1 φλιτζανάκι του καφέ ασπρο κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε πρώτα το σκόρδο , το ξερό κρεμμύδι , τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο.
Αφού  μαραθούν μετά απο 5 λεπτά περίπου βάζουμε μέσα τα καρότα και τον μισό άνιθο και μετά πο λίγο τα μανιτάρια και το μαρούλι.
Τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους και μόλις αρχίσουν και πάλι να τσιγαρίζονται τα σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα 2 φλυτζάνια νερό , αλάτι , πιπέρι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου.
Μόλις είναι έτοιμα σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον υπόλοιπο άνιθο.
Χτυπάμε το αυγό σε ενα πιάτο και ρίχνουμε λίγο λίγο το λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε στο αυγό λίγο ζουμί απο τα μανιτάρια για να ζεσταθεί και να μην κόψει.
Αφού έχουμε προσθέσει αρκετό ζουμί το χύνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
   Το φαγητάκι μας είναι έτοιμο και λαχταριστό!!
                                          ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

*** ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ